hlavicka

Astrologie

2019-07-15 23:57
Kurt Veonnegut

Kurt Vonnegut, Jr. Qampeters, Foma & Granfaloons (New York: Delacorte Press, 1974), str. 163-165.

Když ponecháme víru v astrologii - samu o sobě obyčejně neškodnou - prozatím zastupovat celý komplex paravědy, můžeme udělat přestávku, abychom zdůraznili stanoviska, které právě přinesl šťastný příklad v eseji romanopisce (a bývalého inženýra) Kurta Vonneguta. Pod pláštěm humoru v něm odhalil nesmírný předěl mezi naším seznamem charakteristik modernismu na jedné straně a nekonečnými touhami, které jsou vlastní paravědě, na straně druhé. Příležitostí k tomu byl satirický a výmluvný projev nepožadující nic menšího než konec vědy, který Vonnegut před několika lety přednesl v nejvyšší třídě v Bennington College.

Řekl v něm:

Byli bychom mnohem více bez rizika, kdyby vláda odebrala finance vědě a vložila je do astrologie a do hádání z ruky. Myslíval jsem si. že nás věda zachrání, a věda se o to jistě snažila. Ale už dále nemůžeme strpět obrovské výbuchy buď pro, nebo proti demokracii. Naděje je pouze v pověrách. Jestliže se chcete stát přáteli civilizace, staňte se nepřáteli pravdy a fanatiky neškodných hatlanin... Prosím vás, abyste uvěřili v tu nejsměšnější pověru ze všech: že lidstvo je ve středu vesmíru jako vykonavatel a mařitel nejvelkolepějších snů všemohoucího Boha.

O astrologii a o hádání z dlaní: jsou dobré, poněvadž způsobují, že se lidí cítí svěží a naplnění možnostmi. Jsou komunismem v jeho nejlepší podobě. Každý má přece narozeniny a téměř každý má také dlaň. Je to Lev. Je pyšný, velkorysý, důvěryhodný, energický, dominantní a autoritativní" Všichni Lvi jsou takoví! Je ovládaný Sluncem! Jeho kameny jsou rubín a diamant! Jeho barva je oranžová! Jeho kov je zlato! To je nikdo?.. Požádejte ho, aby vám ukázal své podivuhodné dlaně. Jakou to má fantastickou čáru srdce! Děvčata, mějte se na pozoru. Už jste někdy viděla takový Měsíční pahorek? Úžasné! To je nějaký člověk!

Vonnegut ukončil svou sugestivní kauzu proti vědě vynášením umění, jehož smyslem je

... stejně jako v astrologii užívat podvodů, aby se lidské bytosti zdály nádhernější, než ve skutečnosti jsou. Tanečníci nám předvádějí lidské bytosti, které se pohybují mnohem ladněji, než se lidé pohybuji ve skutečnosti... Zpěváci a hudebníci nám předvádějí lidské bytosti, které vyluzjí daleko krásnější zvuky, než ve skutečnosti vydávají lidé... A tak stále dále. Umění staví člověka do středu vesmíru, ať tam patří, nebo ne.

Ale vědě říká, se toto udělat nepodařilo; a "vojenská věda... zachází s člověkem jako se smetím - také s jeho dětmi a s jeho městy".

Upraveno právě teď a tady. 20190715-2357